W mojej kuchni na blacie znowu leży książka „Kuchnia Włoska”. Tym razem została otwarta na pierwszej stronie, z zupą cebulową. Poleżała kilka dni i sprowokowała do wypróbowania nowego przepisu.
Zupa cebulowa jest super. Powtarzam sobie: nie zapominaj o niej. I jeszcze łatwa do wykonania, a jej składniki najczęściej masz w domu. Więc nawet bez zakupów!
SKŁADNIKI:
boczek 50-100 g
4 duże cebule lub więcej
czosnek
bulion drobiowy 0,75 litra (może być z kostki)
bułka, masło, ser żółty
sól, pieprz
WYKONANIE:
boczek podsmażyć i odstawić
cebulę z czosnkiem 4 minuty smażyć na oliwie na gorącym ogniu, potem go zmniejszyć, a cebulę dusić pod przykrywką przez kwadrans
zalać cebulę bulionem i zagotować
dodać boczek oraz upieczone w piekarniku grzanki z serem pokrojone na małe kawałki