drukuj

Toskańska Zupa Cebulowa

W mojej kuchni na blacie znowu leży książka „Kuchnia Włoska”. Tym razem została otwarta na pierwszej stronie, z zupą cebulową. Poleżała kilka dni i sprowokowała do wypróbowania nowego przepisu.

Zupa cebulowa jest super. Powtarzam sobie: nie zapominaj o niej. I jeszcze łatwa do wykonania, a jej składniki najczęściej masz w domu. Więc nawet bez zakupów!

SKŁADNIKI:

  • boczek 50-100 g
  • 4 duże cebule lub więcej
  • czosnek
  • bulion drobiowy 0,75 litra (może być z kostki)
  • bułka, masło, ser żółty
  • sól, pieprz

WYKONANIE:

  • boczek podsmażyć i odstawić
  • cebulę z czosnkiem 4 minuty smażyć na oliwie na gorącym ogniu, potem go zmniejszyć, a cebulę dusić pod przykrywką przez kwadrans
  • zalać cebulę bulionem i zagotować
  • dodać boczek oraz upieczone w piekarniku grzanki z serem pokrojone na małe kawałki
  • posolić, popieprzyć
0