drukuj

Toskańskie Papardelle z Wątróbką

Wątróbka szczególnie modna aktualnie nie jest. Natomiast Toskania kojarzy się raczej z rukolą, pomidorami i mozarellą czy pecorino. A tu taka niespodzianka. Toskania to tereny wiejskie i wiele absolutnie niewegetariańskich i niewykwintnych potraw to lokalne hity i przysmaki. Na przykład kanapki z porchettą czyli wieprzowiną. Najczęściej przygotowywane na oczach, w sklepach z lokalnymi smakołykami. Schab jest tłusty. W takich sklepach, oprócz kanapek, serwują wino na kieliszki. Można wypić do kanapki siedząc na schodach, stojąc przy barze, czasem są krzesła i stoliki.

Ale wróćmy do makaronu. Jak zwykle gra główną rolę. Mięso – tym razem siekana wątróbka – jest w małej ilości – tylko nadaje smaku.

SKŁADNIKI:

  • makaron papardelle lub inny
  • wątróbka 40 dkg
  • sól, pieprz
  • wino czerwone lub białe

Wątróbkę posypuję solą, pieprzem i smażę podlewając winem. Odstawiam do ostudzenia i siekam w blenderze. Makaron gotuję al dente. Mieszam z wątróbką i podaję w podgrzanym naczyniu lub patelni, bo szybko stygnie.

0