drukuj

Wieprzowina po Kantońsku

SKŁADNIKI:

  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 250 g wieprzowiny
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • żółta papryka
  • 200 g ananasa pokrojonego w kawałki
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1/2 łyżeczki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej zmieszanej z 1 łyżką wody

PRZYGOTOWANIE:

  1. jajko zmieszać z mąką, wieprzowinę pokroić w paski i obtoczyć w przygotowanym cieście, posolić, popieprzyć
  2. do woka nalać oleju do wysokości 1/3, rozgrzać i smażyć kawałki mięsa przez 3-4 minuty, następnie odłożyć je na papierowy ręcznik do osuszenia
  3. olej usunąć z woka, zostawić tylko odrobinę (1 łyżkę), wrzucić imbir i paprykę, smażyć 2 minuty, dodać ananasa oraz jego sok i zagotować, doprawić cukrem, sosem sojowym oraz octem, na koniec zagęścić mąką
  4. wieprzowinę ponownie wrzucić do woka i obtoczyć w sosie
  5. serwować z ryżem
0