drukuj

Wiosenny Kruchy Placuszek z Rabarbarem

Ostatnie zakupy w markecie przypomniały mi dawne czasy.

Otóż szukając jakiś owoców wpadł mi ręce rabarbar i od razu przypomniał mi się kruchy placek, który za czasów młodości piekła dla mnie i rodzeństwa moja mama. Od razu miałem chęć na zjedzenie takiego ciasta. Nie namyślając się długo kupiłem około kilogram rabarbaru. No i w domu od razu przystąpiłem do pieczenia ciasta.

Efekt końcowy wyszedł znakomity, z żoną jedliśmy prosto z piekarnika. Przepis poniżej:

CIASTO:

  • 2 czubate szklanki mąki krupczatki
  • 2 jajka
  • kostka lub 25 dkg masła lub dobrej margaryny.
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany

NADZIENIE:

  • ok. 1 kg rabarbaru

rabarbar

RABARBAR:

  • obieramy ze skórki kroimy w paski, kostkę zasypujemy około dwoma łyżkami mąki ziemniaczanej oraz 4 łyżkami cukru pudru i zostawiamy na około 0,5 godz w celu puszczenia soku.

PRZYGOTOWANIE:

Masło z cukrem i cukrem waniliowym ucieramy na puch, dodajemy, cały czas ucierając, po jednym jajku. Jeżeli składniki się połączą, dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia, krótko miksujemy lub dobrze mieszamy. Na koniec dodajemy śmietanę i mieszamy.

Gotowe ciasto wlewamy na blachę uprzednio przygotowaną (wyłożona papierem do pieczenia), następnie nakładamy rabarbar i kruszonkę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Czas pieczenia około 1 godz.

Autor: Bogdan Hryniszyn

0