Ostatnie zakupy w markecie przypomniały mi dawne czasy.
Otóż szukając jakiś owoców wpadł mi ręce rabarbar i od razu przypomniał mi się kruchy placek, który za czasów młodości piekła dla mnie i rodzeństwa moja mama. Od razu miałem chęć na zjedzenie takiego ciasta. Nie namyślając się długo kupiłem około kilogram rabarbaru. No i w domu od razu przystąpiłem do pieczenia ciasta.
Efekt końcowy wyszedł znakomity, z żoną jedliśmy prosto z piekarnika. Przepis poniżej:
CIASTO:
NADZIENIE:
RABARBAR:
PRZYGOTOWANIE:
Masło z cukrem i cukrem waniliowym ucieramy na puch, dodajemy, cały czas ucierając, po jednym jajku. Jeżeli składniki się połączą, dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia, krótko miksujemy lub dobrze mieszamy. Na koniec dodajemy śmietanę i mieszamy.
Gotowe ciasto wlewamy na blachę uprzednio przygotowaną (wyłożona papierem do pieczenia), następnie nakładamy rabarbar i kruszonkę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Czas pieczenia około 1 godz.
Autor: Bogdan Hryniszyn