Włoski Omlet z Tymiankiem
Pyszny… A tymianek bardzo dobrze rośnie w naszych ogrodach, zimuje (nawet natrafiłam na rosnący na dziko nad Zalewem Siemianówka), więc polecam.
- ugotowane ziemniaki 1/2 – 1 kg
- serek ricotta 1 szt
- 4-6 jajek
- garść świeżego tymianku
- pół szklanki mleka
- suszone pomidory
- pieczarki
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- tarty ser
PRZYGOTOWANIE:
- ziemniaki pokroić i ułożyć na dnie naczynia do zapiekania
- cebulę, czosnek, pomidory i pieczarki podsmażyć na oleju, cebula powinna się zeszklić, wyłożyć na ziemniaki
- jajka wymieszać z mlekiem i tymiankiem oraz częścią sera, posolić, popieprzyć i wyłożyć na cebulę
- wierzch posypać resztą sera
- zapiekać przez około 40 minut