drukuj

Zapiekanka z Tuńczykiem i Beszamelem

  • 150 g makaronu (może być razowy)
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 g pieczarek
  • puszka tuńczyka
  • oregano, sól, pieprz

SOS:

  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 250 ml mleka
  • pieprz, gałka muszkatołowa
  • bułka tarta
  • tarty ser
  • duży pomidor

Makaron ugotować al dente. Czosnek obsmażyć na patelni na oliwie, dodać tuńczyka, sól, pieprz, oregano. Do naczynia do zapiekania włożyć połowę makaronu, tuńczyka i przykryć resztą makaronu. Sos. Masło rozgrzać w rondelku, dodać mąkę, a potem mleko. Dodać pieprz i gałkę i podgrzewać, aż zgęstnieje. Polać częścią sosu zapiekankę, ułożyć pomidory i polać resztą. Posypać bułką tartą i serem.

0