drukuj
Tarta z łososiem i szpinakiem
Ciasto:
- 150 g mąki (zmieszana kukurydziana z żytnią)
- 100 g masła
- szczypta soli
- 2 łyżki śmietany
- jajko
- wszystko zagnieść i ciastem wyłożyć naczynie do zapiekania
Wierzch:
- 4 jajka
- 4 łyżki śmietany
- około 50 – 100 g startej mozarelli
- sól, pieprz
- wyciśnięty czosnek (2 ząbki)
- około pól kilo świeżego szpinaku (sparzonego we wrzątku)
- 150 g wędzonego łososia
- jajka wymieszać ze śmietaną i mozarellą oraz czosnkiem, posolić, popieprzyć, dodać szpinak i wyłożyć na ciasto; na wierzchu ułożyć plastry łososia
- zapiekać około 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni