drukuj

Tarta z łososiem i szpinakiem

Ciasto:

  • 150 g mąki (zmieszana kukurydziana z żytnią)
  • 100 g masła
  • szczypta soli
  • 2 łyżki śmietany
  • jajko
  • wszystko zagnieść i ciastem wyłożyć naczynie do zapiekania

Wierzch:

  • 4 jajka
  • 4 łyżki śmietany
  • około 50 – 100 g startej mozarelli
  • sól, pieprz
  • wyciśnięty czosnek (2 ząbki)
  • około pól kilo świeżego szpinaku (sparzonego we wrzątku)
  • 150 g wędzonego łososia
  • jajka wymieszać ze śmietaną i mozarellą oraz czosnkiem, posolić, popieprzyć, dodać szpinak i wyłożyć na ciasto; na wierzchu ułożyć plastry łososia
  • zapiekać około 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni

 

0