drukuj
Tarta ze szpinakiem i czterema serami
Ciasto:
- 125 g roztopionego w mikrofalówce masła
- 150 g mąki żytniej
- szczypta soli
- 1 jajko
- wszystko wymieszać, gotowym ciastem wyłożyć formę do tarty i na czas przygotowania reszty (wierzchu) wstawić do lodówki
Wierzch:
- 500 g świeżego szpinaku (należy go wrzucić na minutę do wrzątku)
- 3 ząbki czosnku wyciśnięte
- 3 jajka
- 2-3 łyżki jogurtu naturalnego
- sól, pieprz
- sery: tarta mozarella, ementaler pokrojony w małe kawałki, parmezan tarty, ser kozi pokrojony w spore kostki, razem około 100g
- jajka należy wymieszać z jogurtem, czosnkiem, szpinakiem i mozarellą, posolić i popieprzyć i umieścić na wierzchu ciasta
- na wierzch wyłożyć pozostałe sery: ementaler, parmezan i kozi
- zapiekać około 40 minut w temperaturze 180 stopni