drukuj

Tarta ze szpinakiem i czterema serami

Ciasto:

  • 125 g roztopionego w mikrofalówce masła
  • 150 g mąki żytniej
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • wszystko wymieszać, gotowym ciastem wyłożyć formę do tarty i na czas przygotowania reszty (wierzchu) wstawić do lodówki

Wierzch:

  • 500 g świeżego szpinaku (należy go wrzucić na minutę do wrzątku)
  • 3 ząbki czosnku wyciśnięte
  • 3 jajka
  • 2-3 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz
  • sery: tarta mozarella, ementaler pokrojony w małe kawałki, parmezan tarty, ser kozi pokrojony w spore kostki, razem około 100g
  • jajka należy wymieszać z jogurtem, czosnkiem, szpinakiem i mozarellą, posolić i popieprzyć i umieścić na wierzchu ciasta
  • na wierzch wyłożyć pozostałe sery: ementaler, parmezan i kozi
  • zapiekać około 40 minut w temperaturze 180 stopni
0